Ha nem szeretsz a Tiédtől eltérő nézetekkel szembesülni, vagy nem szereted a meglepetéseket, vagy egyszerűen csak tudni szeretnéd, hol jársz, először olvasd el az "Elvi nyilatkozat" oldalt !!!

2008. február 6., szerda

Nagy- Magyarország nem mennyország, hanem matrica

Bevezető — Mai témánk, az ún. országjelzés (az a kis matrica, az autók farán) bizonyos értelemben határterület, mert a "KRESZ" becenéven ismert rendelkezés meglehetősen szűkszavúan, egy mondatban nyilatkozik róla, eképpen: "A külföldre távozó magyar rendszámú gépjárművet - a „H” betűt feltüntető - államjelzéssel kell ellátni." Ez a kötelezettség tulajdonképpen egy nemzetközi szerződésen, az ún. bécsi közúti közlekedési egyezményen (1968) alapszik, amelyet az EU-jog is továbbvisz (itt a 2. pont). Annak ellenére, hogy csak egy mondatról van szó, kis leleményességgel ebből is kihüvelyezhető, hogy mi a nevezett matrica rendeltetése és célja: az ún. "üzembentartó" állampolgárságát van hivatva azonosítani. (És mint ilyennek, akár komoly anyagi vonzatai is lehetnek: a külföldi autós biztosítás ilyen megkülönböztető jelzés nélkül például nem érvényes.) Nos, mindezek alapján a matrcia funkciója az egyértelmű tájékoztatás, informálás bizonyos előre meghatározott jellemzők szerint. Ennek alapján nyilván minden olyan képi vagy szöveges jel(zés), amely nem ezt a funkciót tölti be nemcsak fölösleges, hanem mint ilyen alighanem tilos is, hiszen egy olyan autó, amelynek a hátsóján mondjuk egymás mellett vírit a portugál (P), a spanyol (E), a norvég (N), az olasz (I) és a svéd (S) felségjel, természetesen nem egyértelmű. És persze azt is bízvást kijelenthetjük, hogy egy ilyen kis matricának az sem rendeltetése, hogy az ember vágyait, nemi identitását stb. kifejezze. Szigorúan nézve ugyanazen okokból nerősen ellenjavallott a biztosítós, olajtársaságos és egyénb céges matrica is (és igen: a szabadmadaras is.) Hiszen egyik sem hordoz releváns infomrációt az autótulajdonos nemzetiségét illetően. Természetesen az autó bizonyos értelmeben magánterület, mindenki olyan matrciát rakhat ki (bizonyos szabályozott keretek közt), amilyent nem szégyell: legyen az "Éljen vitéz Nagybányai Horthy Miklós, az országgyarapító!" vagy akár "Üdvözöljük a SzKP XXV. kongresszusát!" feliratú is. De ezek nem felelnek meg országjelzés helyett. Ezt még akkor is illik tudomásul venni, ha az ember történetesen (ex)miniszterelnök is.
Ahogy az az előző linkből már sejthető a mai poszt témája az az érdekes csoport, amelynek tagjai
az "ország" fogalmát automatikusan a vágyaikban-hamis történelmi tudatukban élő (Nagy-Magyar)országgal tévesztik össze, és ráadásul mindezt fennen hirdetik is magukról. (Szívem szerint mindenkinek kötelzővé tenném e tárgyban Tóta W. klasszikusát.)
És akkor végjunk is bele, kezdődjék a kategorizálás!

A tradicionális — A hagyományos országjelző matricát látjuk itt, apró hibával. A Magyarországot jelző "H" stimmel, sőt ez még idegen nyelven megerősítést is nyer, a nemzeti színek is jelen vannak, de ugyanakkor ehhez egy olyan ország körvonala járul, amely ma köz- és nemzetközi jogilag (azaz, a tények és nem a vágyálmok szintjén) nem létezik. Magyarul és egyszerűen: egy létező országjelhez egy nem létező ország körvonala társul, azaz fals információról (ha szigorú vagyok: hatóság félrevezetéséről) van szó. Figyelmesebbek és jobb szeműek észrevehetik a tudati (vissza)fejlődés nyomait is: a nagymagyar déli és nyugati határok mentén még szépen látszanak az eredeti (szabályos/szabványos) ovális matrica nyomai. (Elnézést a gyenge minőségért, a képek mobiltelefonnal készültek!)

A némileg tudathasadásos-1. — tulajdonképpen az előző matrica alig módosított változatát látjuk itt, annak minden fentebb vázolt szépségével, tetézve még egy érdekességgel: a Bevezetőben vázoltak szerint az országjelzés funkciója, hogy külföldön információt nyújtson a gépjármű tulajdonosának nemzetiségéről / állampolgárságáról. Ily módon bátran kijelenthetjük, hogy ez a matrica a "Magyarország" felirattal tökéletesen betölti azt a feladatát, hogy a nagyszámú magyarul tudó külföldit tájékoztassa a gépjármű tulajdonosának állampolgárságáról. Érdemes továbbá megjegyezni, hogy bizonyos, a matrica használója (és persze [remélhetőleg nem kínai:)] gyártója/forgalmazója) által figyelmen kívül hagyott történelmi tények miatt ma, 2008-ban NEM EZ Magyarország... többit lásd eggyel feljebb! Pedig arra, hogy valaki igenis kifejezheti autóra rakott matricával meggyőződését, hitét, arra szép példát mutat a képen szintén látható Medugorje-ragacs, ami nem akar országjelzésnek látszani, hanem az, ami: matrcia.

A címeres-tradicionális — a tradicionális verzió köszön itt vissza némileg módosítva: a "Hungary" felirat helyén a magyar címer áll. És hát ugyanazt elmondhatjuk itt is: EZ a címer jelen pillanatban NEM EHHEZ az országhoz tartozik. Persze egy 19. századi autón helyén volna a dolog.






A historizáló — az imént vázolt problémás helyzetet igyekszik megoldani következő versenyzőnk. Ha lúd, legyen kövér alapon végigviszi a logikát: múltbeli országhoz múltbeli címer dukál. Egy múltbeli rendőr bizonyára akceptálná is az ötletességet. Itt most csak a matrica közepét mutató képet teszem be, az egész elég fakó, halvány, bár ha meggondoljuk, 1918 óta nem csoda, hogy kifakult.





A némileg (nagyon) tudathasadásos-2., avagy a tökös legény/leány — És hát a fejlődés nem áll meg... Lehet töprengeni, hogy ennek az "országjelzésnek" a tulaja egyszerűen csak a H-ba applikált címer színvilágát óhajtotta megismételni a nagymagyar határok körvonalán belül, vagy esetleg annak óhajtott szimbolikus kifejezést adni, hogy ő csak félig magyar állampolgár, és legalább ugyanannyira szimpatizál a nemzeti-árpádsávos törekvésekkel is. Vagy a nemzeti erők megszállták a Dunántúlt? Ki tudja?
Mindenesetre, ha megszemléljük a tágabb kivágású képet, őszinte tisztelettel kell adózzunk az autótulajdonos karakán bátorságának: ugyanis ez a matrica mint látjuk, egy szlovák (!) rendszámú autón díszeleg. Aminek láttán két eset feltételezhető: 1/ a tulaj Szlovákiában élő magyar nemzetiségű szlovák állampolgár; 2/olyan magyar állampolgár, aki a kisebb járulékos és üzembentartási költségek miatt szlovák rendszámú autót használ. Az 1/ esetben azért illeti megsüvegelés, mert kisebbségi magyarként nemcsak felvállalja nemzetiségi hovatartozását, hanem ezt egyenesen Nagymagyarország-matricával tüntetve teszi meg, ami azért, mint tudjuk a puca erős vértelítettségére utal manapság azon a tájon. A 2/ esetben viszont azért illeti megsüvegelés, mert hírlik, hogy az illetékes hatóságok (vulgo: az állam) már erősen keresik a támadási felületet az ilyen "ügyeskedők" ellen. Ennek ellenére kiplakátolni, hogy itt erről van szó, - mint a közismert lókupeces vicc mondja - vagy bátorság vagy vakság. Ja, és még valami: amennyiben ez, a 2/ eset áll fenn (ami azért, valljuk meg, valószínűbb), az opportunizmus (ejtsd: ügyesség) szép példájával is szembesülhetünk: az autótulajdonos fennen hirdeti, hogy ő - a teljes mai Szlovákiát is magában foglaló - Nagy-Magyarország híve, de mindemellett nem sérti a büszkeségét, hogy szlovák rendszámú autóval járjon, sőt az sem, hogy Szlovákia létét kihasználva személyes hasznot húzzon a magyar állam rovására. A nemzeti öntudat és a gerincesség szép példája...

A megszüntetve megőrző-1.: eurokonform-light — és ha egy üzlet egyszer beindul! Lehet, hogy hihetetlen, de még mindig van tovább! Igen, el lehet jutni odáig, hogy úgy teszünk ki országjelzést autónkra, hogy az semmiben nem felel meg a fentebb vázolt alapkövetelményeknek, bár a matrcia használója önmaga előtt kétségtelenül az okos lány szerepében tetszeleghet: tett is ki országjelzést meg nem is (=deklarálta saját politikai nézeteit). Csakhát vannak problémák. Bár rühellem magam ismételni, de azért leszögezném: ilyen ország ilyen nemzeti színekkel ma nem létezik, következésképp országjelzés sem tartozhat hozzá. Pedig azért figyelmesebbek érzékelhetik, hogy van itt erre irányuló törekvés. Azoknak, akik nem az anyatejjel együtt szívták magukba a rovásírás ismeretét, elárulom: az az emeletes X ott középen egy H-nak felel meg az ősi szíriuszi ábécében. Azaz, az abszolút nemzeti, árpádsávos-rovásírásos Nagymagyarország közepén Magyarország nemzetközi (angol) nevének rövidítése szerepel:)
Ja, és akinek ismerős volna a jel középen: igen, nem tévedés - valóban ez szerepel a Nemzeti Őrsereg karszalagján is...

A megszüntetve megőrző-2.: a totális — elérkeztünk csodás utazásunk végéhez. Olyan országjelzést láthatunk itt, amely se nem ovális, se nem létező ország körvonalát nem hordozza, se a nemzetközileg elfogadott országjelző betű nem szerepel benne. Egy külföldi bízvást csak annyit kérdezne, ha ezt meglátná, hogy miért szerepelnek olyan sokszor a monacói/indonéz zászló színei abban a pacában.

Zárszó — Viszonylag rövid idő (kb. egy hét) alatt és kis földrajzi terület (V. kerület belsejének, és a Nagykörút a Wesselényi utcától a Nyugatiig terjedő szakaszának) bejárása árán sikerült összerántani a fenti gyűjteményt. Azok a honfitársaink, akik saját maguk szerint nem ennek az államnak a honpolgárai, itt élnek közöttünk. Azoknak a szegény beteg embereknek a kezelésére, akik rendszeresen összekeverik a tényvalóságot saját álmaikkal, vágyképeikkel, és ezt még fennen is hirdetik, jobb időkben és helyeken külön intézeteket szoktak fenntartani. Nálunk meg épp bezárták... de ez már egy másik téma.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

az tényleg jópofa, hogy saját magunkon tudunk kifogást találni, és kiröhöghetjük történelmünket, meg lehülyézzük azt, aki egy azóta is páratlan és megismételetlen békediktátum előtti állapotot álmodják vissza. igazad van, pusztuljunk ki, álmodni is tilos, sőt, maygar nem is létezik, már az is álom.
mi megérdemeltünk minden történelmi katasztrófát.
hallatlan, hogy egyesek ezt nem így gondolják.

Névtelen írta...

Multkor lattam egy fekete Nagymagyarorszag matricat feher rovasrirassal. Van valakinek valami otlete, hogy mifaszt jelkepez?

szürke_tapir írta...

Kedves hbp!
Örülök, hogy írtál ide.
Vedd azonban kérlek figyelembe, hogy ez egy oylan blog, amely megpróbál úgy viszonyulni a minket körülvevő világ dolgaihoz, hogy érveket vizsgál meg, s ezek alapján próbál véleméynt alkotni, legyen az mégoly szarkasztikus is.
Az azonban, hogy "ez a történelem a miénk" nem érv, legalábbis nem abban a vonatkozásban, hogy akkor csak jó lehet.
Az hogy birtoklunk egy bizonyos történelmet, csa arra szabad, hogy sarkaljon minket, hogy EZT a történelmet tegyük elsősorban vizsgálat tárgyává, és adott esetben ezt kezeljük kritikával.
Mellesleg a poszt az országzonosító matricán is történelmi-nacionalista propagandát folytató típusról szólt, nem magáról a történelemről.

Névtelen írta...

Sziasztok!

A "KRESZ"-ben találtam egy kis ellentmondást:
"1. § A rendelet a Magyar Köztársaság területén levő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza."

"(6) A külföldre távozó magyar rendszámú gépjárművet - a "H" betűt feltüntető - államjelzéssel kell ellátni."

a.) Ebből az következik, hogy csak Magyarországon hatályos a "KRESZ", tehát nem határozhatna úgy, hogy használjam a H-t elhagyva az országot.
b.) Másik dolog az, hogy EU-s tagok vagyunk (mégha ez nem is látszik, akkor is), tehát szerintem jogilag EU nem számít külföldnek.
c.) Más...: Honnan tudja a külföldi zsandár, hogy mi van a mi ellentmondó "Kresz"-ünkben? (Tudom valamilyen nemzetközi szerződésben rögzítve vannak dolgok.)
d.) Csel: Rendszámtáblán van egy "H", ha mégse tudom kimagyarázni magam.

Régen, ha a oszták határt átléptük, akkor az osztrák zsandárok rögtön megbűntették a magyart, ha nem volt "H"-ja. A szembe jövő osztrákok "A"-nélkül simán bejöhettek az országba bűntetés nélkül. És most is rengeteg osztrák kocsit látok jelzés nélkül.

Lehet, hogy már sehol sem divat ez a jelzés?

Címkék

'56 (1) 30 év (1) 300millió (1) 4. kiegészítés (1) 50 (1) Áder János (1) Afrika (9) agrárproblémák (1) aláírás (1) Alekosz (1) Alien (1) alkotmány (1) állástalanság (1) angyal (1) Antigoné (1) anya (1) apa (1) Apponyi Albert (1) aranymúzeum (1) átalakítás (1) átnevezés (1) autó (1) Bayer Zsolt (3) Békemenet (1) Betűrejtvény (1) Betyársereg (1) bevándorlás (3) bevándorlók (1) BOM (1) bőgatya (1) Brékin' (28) Bruce Lee (1) budai vár (1) Budapest (1) bulvár (1) buzik (1) Cegléd (1) Charlize Theron (1) cigányok (1) Clemenceau (1) családon belüli erőszak (1) csapatmunka (1) cselekvés (1) csempészet (1) Daflics ezredes (1) demagógia (3) demonstráció (1) diktatúra (2) diplomások (1) Dzsudzsák (1) EB (4) életvitelszerű közterület-használat (1) elhatárolódás (1) ellenforradalmár (1) ellenségek (1) ellentüntetők (1) elvi alapok (1) emlékek (1) emlékmű (1) érettségi találkozó (1) eső (1) Európa-bajnokság (1) fanatizmus (1) félévszázad (1) felvonulás (2) feminizmus (1) Ferenc József (1) festmény (1) fidesz (5) Foci (23) fóka (1) forradalom (1) főhatalom (1) földrajzi név (1) Fradi (4) Frizbi (1) fülke (1) fütyülős barack (1) Gábriel (1) Gárda (1) gazdasági csoda (1) gyarmat (1) Gyurcsány (1) gyűlölet (2) háború (1) hadikiképzés (1) hadkötelezettség (1) Hajdú Péter (1) hajléktalanok (1) hamvak (1) hatalmi elit (1) hatalom (1) Heart of Midlothian (1) helikopter (1) helyesírás (1) Hitelesség és... (3) idegromboló képrejtvény (3) IéEB (1) IMF (1) izoláció (1) Japán (2) jelképek (1) jelszavak (1) jobb kéz (1) Jobbik (1) jogalkalmazás (1) jogegyenlőség (1) káderek (1) Kampány2010 (9) karácsony (1) Karinthy (1) karmelita kolostor (1) Károlyi Mihály (1) karrier (1) katasztrófa (1) Keleti szél (2) Kerényi Imre (1) kereszt (1) Keresztek és... (6) kereszténység (1) kétharmad (1) kettőskereszt (1) Kína (1) kisdoktor (1) komcsik (1) komcsizás (1) kontraszelekció (1) kordon (1) korrupció (1) körmenet (1) Kövér László (1) Közélet (183) köztársasági elnök (2) Kultúra (31) kulturális integritás (1) Kun Béla (1) Landeszmann (1) Lapszemle (35) lemondás (2) Levlapok a Szíriuszra (45) Liszt Ferenc (1) luca széke (1) Lucfenyő (1) magánélet (2) magántulajdon (1) magistravitae (1) magyar áru (1) Magyar Hírlap (1) magyar nyelv (1) Magyar Vizsla (1) magyarok (2) Mahacskala (1) Matolcsy (2) Matrica (10) megélhetés (1) megszállás (1) meleg méltóság (1) melegjogok (1) menekült (1) merengés (1) Merkel (1) Mesés (6) migráns (1) Mikola István (1) miniszterelnök (2) mítosz (1) MNB (1) mocskos buzik (1) MOL (1) multikulturalizmus (1) munka (1) műelemzés (1) nagy ugrás (1) Nagymagyar (16) narancs (1) nemek (1) Németország (1) népfelség (1) népszavazás (1) Nyírő József (1) Oktogon (1) Olimpia (10) Orbán Viktor (8) oroszok (1) ostobaság (1) őrült (1) Pál utcai fiúk (1) papírzászló (1) parancsrendszer (1) Peking (8) plágium (1) plakát (1) plakátkampány (1) polihisztor (1) politika (2) politikusok (1) poltikai kultúra (1) Pride (2) problémakezelés (1) program (1) rabbi (1) rasszizmus (1) rendőrség (1) repülőtér (1) retek (1) rettegés foka (1) rezidencia (1) romkocsmák (1) rovásírás (1) sas (1) Schmitt Pál (4) sertéshús (1) sérthetetlenség (1) Seuso-kincs (1) Shirley MacLaine (1) siker (1) sör (1) sötétben bujkáló (1) Sport (37) Stefka István (1) szabadkőművesek (1) szabadság tér (1) szabadságharc (1) szakadék (1) szakértelem (1) szegfű (1) Széles Gábor (1) szemléletmód (1) szerviz (1) szimbolikus politizálás (1) szlogen (1) szómágia (1) szóvicc (1) Szőcs Géza (1) szuverenitás (1) szüksége van (1) születésnap (2) táblák (1) Tarlós István (1) te (1) teszt (1) Tisza István (1) tolerancia (1) történelem (1) Trianon (3) tudomány (1) unortodox (2) unortodoxia (1) utolsóemberig (1) ünnep (1) választás (1) Való Világ (1) válogatott (2) válságkezelés (1) VB'10 (5) Védegylet (1) vezér (1) Visszalövés (20) Wulff (1) Zelnik (1)